tirsdag den 3. januar 2017

Tidslinje

Før 1600

Renæssancen betyder genfødsel, og betegner perioden i europæisk historie fra ca. 1400 til sidst i 1500-tallet. Det refererer til genfødslen af de græske og romerske guder fra antikken, især i Italien, og betyder også frigørelse af individet.

I renæssancens billedkunst udvikledes i det tidlige 1400-tal perspektivlæren, der var baseret på ét øjepunkt, og lærte kunstnerne at skabe dybde på flade ud fra matematiske principper.

Før 1600-tallet var mennesker i høj grad præget, bundet og underordnede af kirke, Gud og konge. Middelalderens opfattelse af naturen var, at den var vild, utæmmet og fordærvet i modsætning til de religiøse værdier i mennesket, som kirken forsøgte at fremhæve.




1600 barok og rokoko
Renæssancen afløses af barokken og rokokoen. Der sker en udvikling af kunsten geografisk såvel som emnemæssigt med barokken. Kunstnerne arbejdede ikke udelukkende for hoffet og for kirken, men også for borgerskabet.

Barokken og rokokoen er langt mere farverig, dekorativ og mindre kontrolleret end renæssancen.


Romantikken (1800-1850)
Romantikken er en kulturstrømning i 1800-1870 i Europa. Perioden begyndte før 1800-tallet og varede til realismen og naturalismen. I musikken til impressionismen. De bevægelser, som foregreb den egentlige romantik i 1800-tallet, kaldes førromantik og nyklassicism.











Realismen (1850-1880)Realismen kommer næsten samtidigt med romantikken til at stå for en naturtro og næsten naturvidenskabelig afbildning af naturen. Kunstnerne udførte mange skitser på papir og lærred på stedet før det endelige værk blev til i kunstnerens atelier.










Impressionismen (1870-1920)

Impressionismen er en kunstretning inden for malerkunsten som især fra var fremme ca. 1870 til 1890. Ordet stammer fra det franske ord impression som betyder indtryk. Man forsøger at give et lave en gengivelse af det flygtige øjeblik med det øjeblikkelige indtryk af lys, luft, vejrforhold, som ofte blev malet i lidt kølige farver med motiver fra hverdagen og almindelige daglig dage.


Postimpressionisme (1880-1910)
Postimpressionisme er selvfølgelig præget af impressionisterne. Der begyndte at blive dannet nye stilarter som fx kubismen. Kubismen blev dannet af Paul Cezanne.
Man begyndte at opdele landskabet i farveflader og gennem komposition. Målet er at beskuerne af billede skal opleve et sanse fuldt indtryk gennem farver og linjer i billedet.








Ingen kommentarer:

Send en kommentar